GSM-antenniratkaisut

GSM-antenniratkaisut

Monet uuteen rakennukseen muuttaneet ovat kohdanneet saman ongelman: matkapuhelin ei löydä kenttää rakennuksen sisällä. Rakennusten energiatehokkuuden tavoittelu on johtanut uusissa rakennuksissa lämmöneristyksen osalta ratkaisuihin, jotka estävät lähes täysin radiosignaalien läpäisyn. Ongelma ei korjaannu edes ikkunan edessä, sillä selektiivilasien lämpösäteilyn heijastusominaisuus koskee myös radiosignaaleja. Tämän seurauksena rakennusten sisällä on lähes olematon matkapuhelimen kuuluvuus ja langattoman laajakaistan peitto.

Pöytäantennit eivät toimi matalaenergiataloissa ja muutenkin niiden antama lisäteho on olematon. Rakennuksen ulkopuolella voidaan sen sijaan käyttää joko ympärisäteilevää tai suunta-antennia. Suunta-antennilla päästään parempaan vastaanottotehoon.

Jos talossa halutaan käyttää useampaa laitetta, voidaan sisälle asentaa antenni ja yhdistää se ulkoantenniin kaapelilla. Tällöinkin toimivuus paranee sisällä vain pienellä alueella. Kannattaa myös tarkistaa operaattoreiden peittoaluekartasta, etteivät edellä mainitut toimet ole turhia.

Käytännön ratkaisussa rakennuksen antennimaston alapäähän tai muuhun sopivaan paikkaan kiinnitetään joko ympärisäteilevä antenni, joka vastaanottaa signaalin kaikilta operaattoreiden mastoilta ympäristöstä, tai suunta-antenni, joka on suunnataan halutun operaattorin tukiasemaan.
Koaksiaalikaapeli (50 ohmia) vedetään antennilta mahdollisimman lyhyttä reittiä rakennuksen sisälle, keskeiselle paikalle asennettuun antenniin. Sisäantenni voidaan kiinnittää alas laskettuun kattoon tai seinäpintaan. Jos antennien välinen kaapelin pituus ylittää 15 metriä on käytettävä paksumpaa kaapelia. Ulkoantenni voidaan yhdistää vain yhteen sisäantenniin, sillä jakaja vaimentaisi signaalia niin paljon, ettei kuuluvuutta synny.

GSM-antennin asentamiseen kannattaa varautua jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Kun taloon on jo muutettu ja ongelma selviää, on sen korjaaminen siististi vaikeaa.

Viestintävirasto on julkaissut sivuillaan ohjeita matkapuhelimen kuuluvuuden ja mobiililaajakaistan toimivuuden parantamiseen.