Valaistu piha on turvallinen

Valaistu piha on turvallinen

Valaistuksen avulla kodin pihapiiristä saadaan turvallinen toimintaympäristö. Pihan turvallisuuden kannalta on tarpeellista valaista sisäänajoreitit, paikoitusalueet, lasten leikkipaikat ja muut oleskelualueet. 

Kulkureittien valaiseminen parantaa pihapiirin turvallisuutta. Reitit pihan portilta tai pysäköintipaikalta ovelle kannattaa valaista kunnolla. On tärkeää valaista hyvin myös pääsisäänkäynti. Ulko-oven valaistuksen on oltava riittävä, jotta avaimenreikä ja ovikello löytyvät vaivattomasti.  

Autopaikkojen valaiseminen auttaa havaitsemaan alueella liikkujat. Liiketunnistimen avulla luvattomat liikkujat näkyvät välittömästi.

Valaistuksella voidaan myös välittää tietoa. Riittävän pihavalon ja kunnollisen numerovalon avulla niin hälytysajoneuvot kuin taksitkin löytävät perille. Omaisuuden suojaamisen kannalta valoa kannattaa olla riittävästi paitsi pihalla myös terasseilla ja rakennusten seinillä - silloinkin kun isäntäväki ei ole kotona. 

Pihan rakennukset
Hyvä valaistus auttaa omaisuuden suojelemisessa. Autopaikkojen ja -katosten yhteydessä liiketunnistin karkottaa asiattomat kuljeksijat.Autotallissa valaisimet tulisi sijoittaa seinien lähelle ja tilan päätyihin, jolloin valoa saadaan myös auton ympärille. Jos valaisin on keskellä kattoa, suurin osa valosta suuntautuu auton kattoon.

Autokatoksen valaistuksessa on syytä huomioida mahdolliset ohjaustarpeet sekä ilmasto-olot. Jos valonohjauksessa käytetään perinteistä kytkintä, kello- tai hämäräkytkintä, sopivat kuvulliset loistevalot tarkoitukseen. 

Ulkotiloissa ja autotalleissa on syytä käyttää kosteisiin tiloihin suunniteltuja valaisimia. Valonlähteenä kannattaa suosia loistelamppuja, joilla saadaan tehokasta valoa taloudellisesti.