Etusivu:  Sähköistä:   Piha-alueille toimiva sähköistys

Piha-alueille toimiva sähköistys

Katso myös:
Osram Spylux - automaattinen kulkuvalo

 

Pihan ja puutarhan ilme vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Hyvin suunniteltu sähköistys antaa tunnelmaa ja turvallisuutta sekä helpottaa piha-alueiden hoitamista.

Pihan sähkö- ja valaistussuunnittelu on tehtävä samaan aikaan kuin pihasuunnitelma. Sähköistyksen ja valaisun suunnittelu kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi. Kokonaisuuden onnistumisen lähtökohtana on valaistus- ja sähkösuunnittelijan sekä vihersuunnittelijan yhteistyö. 

Vaikka uutta rakentaessa tulevia tarpeita onkin hankala tietää, tulisi ne ennakoida jo pihaan ja puutarhaan upotettavassa kaapeloinnissa - ennen kuin ensimmäistäkään pensasta on istutettu. Jälkikäteen sähköä saadaan maanpäällisin kaapelein, jotka voivat vahingoittua upotettua kaapelia alttiimmin.

Suomen vaihtuvat vuodenajat asettavat omat vaatimuksensa kiinteistön ulkoalueiden sähköistykseen. Valaistuksen ja autopistorasioiden lisäksi tarvitaan sähköä esimerkiksi pihakeittiöön ja oleskelutiloihin, pihapuiden valaisuun, talon koristevalaisuun sekä suihkulähteisiin ja muihin koristeaiheisiin.

Sähköä voidaan tarvita erilaisiin ylläpitotöihin, kuten ruohonleikkaukseen, pensasaidan leikkaukseen tai pihan viimeistelyyn siimaleikkurilla. Talvella puolestaan saattaa olla tarvetta pitää pihaluiskat tai portaat sulana liukastumisvaaran takia.

Myös rakennuksien seiniin sijoitettavat pistorasiat kuuluvat pihan ja puutarhan sähköistykseen. Niitä pitää olla riittävästi eri tarpeisiin. Samoin valvontakameroiden mahdollinen hankkiminen kannattaa huomioida.

Perusasia pihassa on asianmukainen valaistus. Kulkuväylillä on oltava riittävästi valoa syyspimeilläkin, ja toisaalta puutarhassa vaatimatonkin valo voi luoda oikean tunnelman.

Valojen ohjaus liiketunnistimilla on paikallaan yleisvalaistuksessa ja kulkuväylillä, mutta tämän lisäksi tarvitaan rinnalle ohjaus käsikäyttöisesti, mieluummin kaukokytkimillä. Tunnelmavalaistus taas syttyy ja sammuu hämäräkytkimillä.