Etusivu:  Valaise:   Loistokas halogeenilamppu

Loistokas halogeenilamppu

Lue myös:
Kodikas hehkulamppu
Taloudelliset energiansäästölamput
LED on tulevaisuuden valonlähde
Lamput ja ympäristö

 

Halogeenilamppu on hehkulampun kehittyneempi versio.

Halogeenilamppujen valo on erityisen kaasutäytöksen ansiosta kirkkaampaa ja valkoisempaa kuin hehkulamppujen, jolloin värit toistuvat raikkaampina ja puhtaampina kuin hehkulampulla. Lisäksi niiden elinikä on yleensä vähintään kaksinkertainen ja valontuotto 10–25 % suurempi kuin vastaavan tehoisella hehkulampulla. 

Monipuolinen halogeenilamppujen valikoima voidaan jakaa verkko- ja pienoisjännitteisiin lamppuihin. Verkkojännitteisiä halogeenilamppuja on saatavana myös malleina, jotka voidaan suoraan vaihtaa hehkulampun tilalle. Näin valaistuksen laatua voidaan parantaa hyvin yksinkertaisesti ja lisätä samalla valon määrää. Verkkojännitteisten halogeenilamppujen käyttökohteet ovat pitkälti samat kuin hehkulampuilla.

Nykyisin on myös saatavilla hyvä valikoima pienellä kierrekannalla varustettuja kynttilähalogeenilamppuja, jotka soveltuvat käytettäväksi esim. kattokruunuvalaisimissa. Verkkojännitteisten halogeenilamppujen käytössä on huomioitava samat asiat kuin hehkulamppujenkin tapauksessa.

Pienoisjännitteiset halogeenilamput tarvitsevat aina tälle lampputyypille soveltuvan valaisimen, sillä 230 voltin verkkojännite on ensin muutettava lampuille soveltuvaksi 12 voltiksi. Pienoisjännitteiset halogeenilamput ovat hyvin pienikokoisia, mikä tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia valaistuksen toteuttamiseksi. Nykyisin onkin saatavilla lukuisia erilaisia pienoisjännitehalogeenivalaisimia, joista löytyy varmasti vaihtoehto jokaiseen makuun.

Pienoisjännitehalogeenienkin käytössä on muistettava, että valaisimessa annettua tehorajoitusta on ehdottomasti noudatettava, sillä liian suuritehoista lamppua käytettäessä aiheutuu palovaara ja lisäksi valaisimen yhteydessä oleva muuntaja yleensä rikkoutuu. Lampunvaihdon yhteydessä on varottava koskemasta paljain sormin avoimien lamppujen polttimoon, sillä tällöin sormista tarttuva rasva palaa kiinni kuumaan polttimoon.

Pienoisjännitehalogeenilamppua valittaessa on kiinnitettävä huomiota kolmeen seikkaan: lampun rakenteeseen (avoin vai suljettu), sen tehoon sekä säteilykulmaan (astekulma). Sulkulasilla varustettua lamppua kannattaa käyttää aina, mikäli se valaisimessa on sallittua, sillä sulkulasi suojaa lampun heijastinta pölyltä ja kosteudelta sekä estää vahingossa koskemasta kuumaan polttimoon. Säteilykulma taas ilmoittaa, miten suureen kartioon lamppu valonsa lähettää: mitä suurempi säteilykulman arvo (esim. 60°), sitä laajemmalle alueelle valo säteilee. Säteilykulman arvolla 10° valaistu alue on puolestaan varsin pienikokoinen. Valaistusvoimakkuus käyttäytyy päinvastoin: mitä pienempi säteilykulma, sitä suurempi valaistusvoimakkuus saavutetaan.

Pienoisjännitehalogeenilamput ovat yleensä ns. kylmäsädelamppuja, jotka säteilevät valtaosan lämmöstään lampun taakse. Koska valaistavaan kohteeseen ei tällöin siirry lämpöä juuri lainkaan, soveltuvat ne hyvin taulujen ja koriste-esineiden kohdevalaistukseen. Kasvivalaistus on myös hyvä käyttökohde, sillä kirkas valo toistaa värit luonnollisina ja valaistusvoimakkuus saadaan helposti hyvinkin suureksi. Sopivan valaisinmallin löytyessä myös käyttö yleisvalaistukseen on toki mahdollista.