Etusivu:  Valaise:   Saunaan tunnelmaa valokuiduilla

Saunaan tunnelmaa valokuiduilla

Moderni valokuitutekniikka antaa rajattomat mahdollisuudet saunan tunnelmavalaistukseen.

Saunatilojen valaistuksessa tärkeintä on tunnelmallisuus. Nykyaikainen valaistustekniikka ja monipuoliset valokuidut ovat antaneet aivan uuden ulottuvuuden saunan tunnelmavalaisuun.

Valokuiduilla voidaan korostaa tilan ja lauteiden muotoja tai tuoda esiin kiinnostavia yksityiskohtia. Mahdollisuuksia tunnelmalliseen tilaan on niin paljon kuin on mielikuvitusta. Valon ja varjon heijastukset seinäpaneloinnissa, löylyhöyryn valaiseminen, kiukaan takaseinään heijastettu tulenloimu luovat ainutlaatuisen tunnelman tilaan. Yksilöllinen saunavalaistus syntyy vaikkapa laudekuitusarjan ja valaistun löylykiulun avulla.

Modernin valokuitutekniikan avulla voidaan saunaan loihtia vaikuttavia tähtitaivaita ja revontulia. Tähtitaivasvalaistus toteutetaan projektorilla, joka sijoitetaan joko saunaan tai kuivaan tilaan. Yhden projektorin avulla voidaan valaista satoja tähtiä. Tähdet voivat olla erikokoisia ja ne voidaan saada myös tuikkimaan. Fantasiatähtitaivas toteutetaan värien vaihdolla ja tuikkeella.

Valaistuksen ei tarvitse kuitenkaan olla suureellinen vaan jo pieni tähtitaivas antaa saunaan ja kylpyhuoneeseen - tai yhtä hyvin makuuhuoneeseen - miellyttävän tunnelman.

Valokuituvalaistuksessa käytettäviä projektoreita löytyy moniin tarpeisiin. Projektorit voidaan varustaa erilaisilla efektikiekoilla, joista suosituin on tuike. Sen lisäksi on valittavissa värinvaihto-, värituike-, kaleidoskooppi- tai fantasia-efektit.  

Valokuituvalaistus kätevä asentaa saunan saneerauksen yhteydessä. Useat valmiit valaistussarjat soveltuvat helpon asennettavuutensa ansiosta myös valmiiseen saunaan.  

Valaisinprojektoriyhdistelmän avulla voidaan saunaan kytkeä kaikki valot päälle tai käyttää vain tunnelmallista kuituvalaistusta. Saunassa tarvitaan toki hyvä yleisvalokin - riittävä valaistus helpottaa mm. tilojen siivousta. On myös hyvä pitää mielessä, että tunnelmallisessakin valaistuksessa askelmille ja lattialle on tultava riittävästi valoa kulkemisen turvaamiseksi.  

Saunassa ja kylpytiloissa tulee käyttää ainoastaan kosteisiin tiloihin tarkoitettuja valaisimia (IP44). Saunassa valaisimien pitää kestää myös kuumuutta.