Etusivu:  Valaise:   Taloudelliset energiansäästölamput

Taloudelliset energiansäästölamput

Lue myös:
Lumiance Giotto Trend valloittaa 
Energiasäästölamppujen laatu ja käyttö
Energiansäästölamput ja ympäristö

 


Energiansäästölampuilla tarkoitetaan kierrekantaisia, pienikokoisia loistelamppuja.

Toimintaperiaatteeltaan energian-säästölamput  ovat tavallisia loistelamppuja, joiden kannan sisään on yhdistetty elektroninen verkkoliitäntälaite. Tällaiset lamput voidaan vaihtaa suoraan hehkulampun tilalle. Niiden energiansäästö perustuu hehkulamppuja parempaan valotehokkuuteen ja pidempään polttoikään: esim. 15 W energiansäästölamppu antaa enemmän valoa kuin 60 W hehkulamppu, vaikka energiankulutus on vain neljäsosa. 

Korkealaatuisten lamppujen polttoikä puolestaan on jopa 20 000 tuntia. Tämä tarkoittaa esim. kolmen tunnin päivittäisellä käytöllä 20 vuoden elinikää. Energiansäästölamppuja kannattaakin erityisesti käyttää paikoissa, joissa valaistus on päällä pitkiä aikoja.

Nykyaikaiset elektroniset energiansäästölamput soveltuvat ulkokäyttöön varsin hyvin, sillä ne syttyvät luotettavasti jopa -30 °C:een saakka. Ongelmana loistelamppujen ulkokäytössä on niiden valovirran pienentyminen alhaisissa ympäristön lämpötiloissa. Valon määrä lisääntyy kuitenkin vähitellen valaisimen sisälämpötilan noustessa. Lisäksi talvisaikaan lumi auttaa vähäisenkin valon hyödyntämisessä. Ulkokäytössä on muistettava, että valaisimen täytyy olla suljettu, sillä muuten lampun sisään pääsee helposti vettä ja lunta, jotka rikkovat lampun sisältämän elektroniikan. Esimerkiksi avoin käpyvalaisin ei tarjoa riittävää suojaa energiansäästölampuille.

Markkinoilla on nykyisin myös energiansäästölamppuja, joissa on sisäänrakennettu hämäräkytkin. Nämä lamput syttyvät automaattisesti pimeällä ja sammuvat taas valoisan tultua. Ne soveltuvat siten mainiosti esim. numerovaloihin ja pihavalaistukseen, jolloin ulkovalaistuksen sytyttämisestä ja sammuttamisesta ei tarvitse erikseen huolehtia.

Himmennyskäyttöönkin on saatavana erikoismalleja. Näiden lamppujen portaaton himmentäminen onnistuu tavallisella hehkulampuilla tarkoitetulla säätimellä, joskin alin säätötaso on tyypillisesti 5–10 % maksimivalomäärästä. Hehkulamppujen tapauksessa alin säätötaso on aina 0 %.